ruthy's cooking adventures

Long-timer eater, first time cooking blogger :)

Chillied Tempeh ~ Tempe Sambel June 25, 2010

Filed under: Tempeh - Tempe — ruthsumule @ 3:05 am

This dish is one of the very first “meal dishes” I learned to cook. I actually learned it from my cousin, Ecy, who lives with my Grandparents in Makassar. Because my Grandfather had diebetes, tempe was a great source of proteins for him. It’s a classic favorite of my family. We can have this dish for breakfast, lundh and dinner 🙂

Sajian ini merupakan salah satu dari “sajian pertama” yang aku bisa masak. Aku belajar cara masaknya dari sepupuku, Ecy, yang waktu itu tinggal bersama NenekP & NenekL ku di Makassar. Karena NenekL punya penyakit gula, tempet merupakan sumber protein yang sangat bagus untuk beliau. Masakan ini merupakan kesukaan keluarga kami. Kami bisa memasaknya untuk makan pagi, siang, bahkan malam 🙂 

Tempe is really common and cheap here in Indonesia, so it’s a pretty in-expensive dish here. But as I know, it is also getting to be known world wide for it’s great nutrients and uniqe flavour.  So hopefully you too can try this dish out 🙂

Di Indonesia, tempe sangat mudah didapat dan harganya cukup murah, jadi ini merupakan sajian yang tidak mengorek dompet. Tapi, setauku, sekarang tempe juga sudah cukup dikenal oleh dunia luar karena kandungan nutrisi serta rasanya yang unik. Jadi, semoga kalian (yang tidak tinggal di Indonesia) pun bisa mencoba sajian ini 🙂

uncooked Tempeh / Tempe (taken from: http://www.dessertcomesfirst.com)

What I love about this recipe is that we can play with the ingredients, and adjust it to our taste. People who don’t like chillie, can make a sweet-and-sour version.. whereas those prefer the hot stuff, just need to add extra chillies. Either way, this dish is delish and so easy to make 🙂

Yang aku suka banget dari resep ini adalah kita dapat bermain-main dengan bahan-bahannya, agar dapat disesuaikan dengan selera masing-masing. Merka yang tiak menyukai pedas, dapat membuatnya dalam versi manis-asam.. lalu mereka yang lebih suka pedas, hanya perlu menambahkan cabai. Disajikan bagaimanapun, sajian ini enak banget dan sangat mudah dibuat 🙂

chillied tempeh

~♥~

Chillied Tempeh Recipe

3 packs of Tempeh – cut in squares

3 garlic cloves

2 shallots

4 chillies

2 Red Cayenne Peppers

4 Tomatoes – dice

Soy Sauce, Tomato Sauce and Chillie Sauce

Salt and Pepper

  • Fry tempeh, set aside
  • Satay Garlic, Shallots, and chillie in a little bit of oil till the aroma of flavour has come out, add tomatoes, cook till tomatoes are done
  • Add soy sauce, tomato sauce and chillie sauce (this is optional)
  • Season with salt and pepper
  • Add the tempeh, mix with the other ingredients

Resep Tempe Sambel

3 balok tempe – potong sesuai selera

2 siung Bawang Putih

3 siung Bawang Merah

4 Cabai

2 Cabai Keriting

4 buah Tomat – Potong/cincang

Kecap, Saus Tomat, Saus Sambel

Garam & Lada

  • Goreng tempe yang telah dipotong, sisihkan
  • Tumis Bawang merah, bawang putih, cabai hingga harum dan mateng, tambahkan tomat, masak hingga matang
  • Tambahkan sedikit air, supaya tidak kering
  • Tambahkan kecap, saus tomat, dan saus sambel sesuai selera
  • Tambahkan Garam dan Merica
  • Bila bumbu matang, masukkan tempe, campurkan secara merata lalu sajikan

happy cooking, ~Ruthy,xoxo ♥  

Advertisements
 

3 Responses to “Chillied Tempeh ~ Tempe Sambel”

  1. Great Uthe! It’s simple & delicious. However, can we get any tempe in US? I’m gonna miss this food so much ..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s